Onder de titel ‘Uw Streek Pact uit’ lanceren RESOC Kempen en zijn partners op vrijdag 13 december het nieuwe Streekpact voor de periode 2013-2018. Aan de 200 aanwezigen zal het nieuwe toekomstplan voor de Kempen worden voorgesteld. Dit zal gebeuren aan de hand van filmpjes over de streek én interviews met prominente Kempenaars en Kempensympathisanten, zoals Kris Peeters en Nic Balthazar. Het publiek wordt ‘uitgedaagd’ om mee te werken aan de uitvoering ervan.

Met het Streekpact zet RESOC Kempen een langetermijnstrategie uit voor de streek. Een toekomstvisie. Een uitdagende, maar belangrijke opdracht, zeker in moeilijke economische tijden. De hoofdfocus ligt op het versterken van het economisch weefsel en het creëren en behouden van werkgelegenheid. Maar ook levenslang leren, kwaliteitsvol onderwijs, welzijn en zorg, mobiliteit en duurzaamheid staan centraal.

Dominique Van Dijck, coördinator van RESOC Kempen: “Nu alle Kempense gemeenten en de provincieraad dit Streekpact hebben goedgekeurd kunnen we het niet alleen feestelijk aan het grote publiek bekend maken, maar ook van start gaan met de uitvoering ervan. Alle krachten bundelen en samenwerken om kansen te creëren voor de Kempen, dat is het motto van het Streekpact en ook de uitdaging voor de streekwerking de komende jaren.”

Met het Streekpact koesteren we hoge ambities. We hebben de lat hoog gelegd en maar liefst 158 doelstellingen en 256 acties geformuleerd. Door de uitvoering ervan willen we van de Kempen een ondernemende, warme, duurzame en veerkrachtige regio maken.”, aldus RESOC voorzitter Michel Meeus.

Op sociaaleconomisch gebied is de regio een middenmoter in Vlaanderen. Niet slecht voor een regio die enkele jaren geleden nog als achterstandsgebied werd gecatalogeerd. Maar de uitdagingen zijn talrijk. Onze economie slimmer en duurzamer maken is de ambitie.In het Streekpact van RESOC Kempen wordt daarom ingezet op vijf speerpunten:

Streekpactschema 

Voor elk van deze speerpunten bevat het Streekpact een inspirerende visie, maar ook doelstellingen en acties om deze visie waar te maken.

Voorbeelden zijn:

- de Open Manufacturing Campus in Turnhout uitbouwen tot een Fabriek voor de Toekomst

- het uitwerken van roadmaps rond een biogebaseerde economie

- het opmaken van een actieplan om het vroegtijdig schoolverlaten te verminderen

- het opstarten van een mobiliteitsstudie voor de Middenkempen

- met LICALAB een proeftuin ontwikkelen om innovatieve toepassingen te testen rond wonen en zorg

- als Kempen pionier zijn in het toepassen van diepe geothermie voor de verwarming van wijken, bedrijventerreinen…

Dit zijn maar enkele van de baanbrekende initiatieven die de komende jaren ontwikkeld zullen worden in de regio en waar RESOC Kempen mee zijn schouders onder wil zetten.

Michel Meeus, voorzitter RESOC Kempen: “We willen dat het Streekpact een verhaal is dat leeft in de Kempen. Het moet vertrekken van een gemeenschappelijke overtuiging en engagement voor de streek en de overtuiging dat samenwerking essentieel is om de regio te versterken”.

Om de doelstellingen van het Streekpact te realiseren zijn sterke partnerschappen nodig. Maar liefst 80 actoren hebben zich reeds geëngageerd voor de uitvoering van een of meerdere acties. Mensen die denken passende projecten te hebben voor het Streekpact 2013-2018, mogen steeds RESOC Kempen contacteren.